#hash-angrybeards#
Shavetta jest rodzajem brzytwy, służącym do kształtowania konturów, ale też i do golenia twarzy, i dlatego nie powinno jej zabraknąć w wyposażeniu żadnego brodacza. Wygląda jak tradycyjna brzytwa, w porównaniu z nią ma jednak ostrze z wymienialnej żyletki. Doskonałe poczucie, jakie mamy w czasie klasycznego rytuału golenia brzytwą jednak pozostaje.
Bez względu na to, czy jesteś w kwestii tradycyjnego golenia nowicjuszem czy starym wyjadaczem korzyści, jakie przynosi shavetta, na pewno docenisz. Pierwsza grupa będzie sobie cenić przede wszystkim to, że nie tak łatwo się nią zaciąć (ostrze nie przekracza 0,5mm) natomiast druga grupa doceni dyspozycyjność nowego narzędzia, które natychmiast jest pod ręką (nie ma potrzeby ostrzenia brzytwy na skórzanym pasku). W salonach barberów też już raczej spotkasz shavetty – ci wolą je stosować z przyczyn higienicznych. Zanim zabiorą się za nowego klienta użytą żyletkę wymieniają.
JAK SIĘ PORZĄDNIE OGOLIĆ
Najważniejsze spośród wszystkich przygotowań jest przygotować do tego rytuału brodę i skórę. Zaczynaj najlepiej po wyjściu spod prysznica, kiedy broda jest jeszcze miękka, a skóra powłóczysta. Natomiast jeśli akurat nie masz czasu na kąpiel nałóż na chwilę na twarz ręcznik nawilżony gorącą wodą. Włosy na brodzie się dzięki temu wyprostują, co pozwoli Ci dokładnie i z łatwością osiągnąć zamierzony wygląd.
Proces golenia rozpoczynamy od przygotowania samej shavetty. Do shavetty wkładamy połowę żyletki, dlatego trzeba ją wcześniej złamać trzymając jeszcze przez opakowanie (drugą połowę żyletki w tym samym opakowaniu zachowujemy oczywiście do następnego golenia). W przypadku Garigua odchylamy zabezpieczenie na końcu shavetty, otwieramy i przesuwamy poza górną część ramienia. Połowę żyletki wkładamy następnie na ząbki, zakrywamy wielką część żyletki górną połową ramienia i blokujemy bezpiecznikiem.
Shavetta umożliwi nam dokładnie kształtować kontury lub ogolić całą twarz, o czym piszemy tylko na wypadek, gdybyś z połamaną szczęką miał iść na operację, gdzie wygolona facjata jest niezbędna. Jeżeli natomiast masz zamiar tylko precyzować kontury, zastosuj żel do golenia (właśnie staramy się odpowiedni przygotować). Dzięki jego przezroczystości dokładnie widzisz linię brody. Jeśli faktycznie gotujesz się do wspomnianej operacji szczęki i zostałeś zmuszony do ogolenia całej twarzy, możesz skorzystać z pianki do golenia w sprayu lub mydełka do golenia, które za pomocą pędzla pozwoli Ci wytworzyć gęstą pianę. Tak czy inaczej nałóż pianę lub żel na twarz.
Potem już tylko sięgnij po golarkę i akcja może nastartować. Jeśli nie masz własnego sprawdzonego chwytu trzymaj shavettę palcem wskazującym i środkowym na shanku, palec serdeczny skieruj na tang, a kciuk z odwrotnej strony przeciw palcom.
Golenie przeprowadzaj zawsze w kierunku porostu włosów. Zalecany jest kąt nachylenia w stosunku do skóry 30°. Jeśli jednak przypadkowo nie masz pod ręką kątomierza możesz być pewien, że kąt powinien być raczej większy niż mniejszy. Zaciąć się bowiem można najłatwiej żyletką ustawioną do skóry prostopadle. Naciskaj na shavettę delikatnie (tu również obowiązuje zasada, że nieraz mniej znaczy więcej). Większy nacisk oraz golenie na zbyt gładko powoduje często wrastanie włosów do skóry. Miejsca poddawane goleniu przez cały czas trzymaj napięte, by ostrze mogło gładko się ślizgać po skórze. Na grdyce przesuń skórę nieco do boku, żeby się zbytecznie nie zaciąć. Linie na szyi formuj tak, by stawały się równoległe do kształtu Twojej szczęki i brody.
Po zakończeniu mistrzowskiego dzieła skóra potrzebuje chwilę ulgi. Na ewentualnie jednak zacięte miejsca nałóż nawilżony ałun, który rankę ściągnie, a dla odżywienia skóry zastosuj balsam lub olejek. Shavettę wyczyść w strumieniu wody.
To, jak długo żyletka wytrzyma ostra, zależne jest od twardości Twojego włosa oraz powierzchni, którą golisz. Jeżeli jednak odczuwasz, że ostrze nie przesuwa się gładko po skórze, a ta jest ponadto bardziej niż zwykle podrażniona lub zmuszony jesteś naciskać na shavettę bardziej niż zwykle, nastał czas na wymianę żyletki.
KUPOWAĆ |